top of page

BAAN

Vlakbij het vakantiepark ‘Beekse Bergen’ in de gemeente Hilvarenbeek bij Tilburg ligt de ‘Watersportbaan Tilburg’. Deze baan is in 1977 en 1978 als verbreding van het Wilhelminakanaal aangelegd als een 4-baans roeibaan van 2000 meter met tevens een oproeibaan welke met ballen is afgebakend. De Stichting Watersportbaan Tilburg is de beheerder van de baan en draagt zorg voor alle faciliteiten, stremmingen, finishtoren, kleed accommodatie en materialen.

Momenteel is de baan de thuisbasis van twee roeiverenigingen (Tilburgse Open Roeivereniging  en de T.S.R. Vidar) en de KanoClub Tilburg (KCT). Daarnaast wordt de baan regelmatig gebruikt voor m.n. roeiwedstrijden en trainingskampen van verenigingen uit heel Nederland en ook uit het buitenland. Tevens vinden er ook kano- en zwemwedstrijden plaats.

De belangrijkste wedstrijden die er op de baan worden gehouden zijn:
HNOT: eind maart: openingstoernooi competitie seizoen (georganiseerd door TSR Vidar)
ZRB: midden mei: Nationale Roeiwedstrijden (georganiseerd door de ZRB)
DMO-Tilburg: (inter-)nationale Masterwedstrijden over 1000m (georganiseerd door ZRB en TOR)
MoordRegatta: eerste zaterdag van oktober: achtervolgingsrace over 6km (georganiseerd door TOR)
ZRB-Regiowedstrijd: eerste zondag van oktober: voor de ZRB regio junioren roeiers (georganiseerd door TOR)
Brabant Regatta: half september : (inter-) nationale kanowedstrijden (georganiseerd door KCT)

SATELIETFOTO.png

Hieronder kunt u op een satellietfoto van Google Earth de watersportbaan zien. Rechtsonder (vlak bij het logo van Google) ziet u de brug bij Biest-Houtakker; daar begint de verbreding van het Wilhelminakanaal en is tevens de start van de 2000 meter. Linksboven ziet u twee witte vlakjes (de accommodatie van de TSR Vidar); vlak daarbij staat de finishtoren. Linksboven Vidar bij het einde van de verbreding liggen het botenterrein en de accommodaties van KCT en TOR. Op het botenterrein zullen stellingen staan waar de boten veilig neergelegd kunnen worden. Wel zelf voor bindmateriaal zorgen ! De botenwagens zullen op aanwijzingen van de veiligheidsfunctionaris op het terrein geplaatst worden. Belangrijk is om de weg vrij te houden voor eventuele hulpdiensten. Het boten terrein is groot genoeg.

De KNRB over de baan
De Koninklijke Nederlandse Roeibond is erg positief over de watersportbaan en stelt:
“De Watersportbaan Tilburg speelt een belangrijke rol in roeiend Nederland. Naast het feit dat twee roeiverenigingen gevestigd zijn aan deze baan, wordt er ook een behoorlijk aantal wedstrijden georganiseerd. Naast een aantal wedstrijden met grotendeels een regionale deelname zijn de wedstrijden van de Zuidelijk Roeibond (ZRB) het belangrijkste. De ZRB-wedstrijden zijn opgenomen in de kalender van nationale 2 km-wedstrijden in het voorjaar. Uniek in Nederland is de positie die de roeibaan in Tilburg inneemt als mogelijkheid voor trainingskampen van roeiploegen uit verschillende delen van ons land. Veel verenigingen, maar ook de Nederlandse roei-equipe bivakkeert regelmatig in Tilburg. Het feit dat de sporters tijdens trainingskampen kunnen logeren en eten in het recreatiepark Beekse Bergen maakt Tilburg uitermate aantrekkelijk als trainingslocatie. Zonder deze faciliteit zouden veel Nederlandse roeiers voor trainingskampen uit moeten wijken naar locaties verder weg, of verstoken blijven van de mogelijkheid om op trainingskamp te gaan.”

Al met al is de Watersportbaan Tilburg een, in een prachtige omgeving liggende, gezellige watersportbaan waar veel sporters uit Tilburg en omgeving zeer regelmatig gebruik van maken en waar tijdens wedstrijden en trainingskampen sporters uit heel Nederland, maar ook uit het buitenland welkom zijn.

Ook u bent welkom!

bottom of page